3 Eylül 2013 Salı

Ekonomik Faaliyet Türleri

Ekonomik Faaliyet Türleri

Üretim, Dağıtım Ve Tüketimi Etkileyen Doğal Faktörler
Ham Madde
Bazı tarımsal ve hayvansal ürünler çabuk bozulduğundan fabrikalar ham maddenin yakınına kurulur. Örnek:
Konserve tesislerinin sebze ve meyve yetiştirilen bölgelerde kurulması
Şeker fabrikalarının şeker pancarının yakınına kurulması
Rize’de çay fabrikası
Edremit’te zeytinyağı fabrikası
Tekirdağ’da yağ fabrikası
İzmir’de sigara fabrikası
Adana’da pamuklu dokuma
Not: Pamuk çabuk bozulmamasına rağmen, pamuk fabrikalarının pamuğun hemen yakınına kurulmasının nedeni ulaşım masrafını azaltmaktır.
İklim Koşulları
Ekonomik faaliyetler içerisinde iklim koşullarından en fazla tarım ve hayvancılık etkilenir.
Örnek: İlkbahar aylarının kurak geçmesi, buğday üretiminin azalmasına neden olur ve dolayısıyla fabrikalardaki üretimi olumsuz yönde etkiler.
Bazı sanayi kollarının yer seçiminde iklim koşulları doğrudan veya dolaylı olarak etkilidir.
Örnek: Uçak sanayinin ve gemi tersanelerinin kuruluş yerleri belirlenirken iklim koşulları oldukça önemlidir.
İklim koşulları ayrıca çalışanlar üzerinde de etkilidir.
Şiddetli sıcaklar verimi düşürürken, şiddetli soğuklar ısıtma sorunu nedeniyle maliyeti artırır.
Yer Şekilleri
Yer Şekilleri ulaşımı etkilediğinden dolaylı olarak üretim, dağıtım ve tüketim faaliyetlerini etkiler.
Ham maddenin gerek işleneceği tesise götürülmesi, gerekse mamül ürünün tüketiciye sunulması ulaşımla bağlantılıdır.
Yer şekillerinin ulaşıma elverişli olduğu yerlerde yol yapım giderlerinin düşük olması yeni ulaşım ağlarının gelişmesine olanak sağlar.
Yer şekillerinin engebeli olduğu yörelerde akarsuların akış hızı fazla olduğu için bu yöreler hirdoelektrik enerji üretimine elverişlidir.
Su Kaynakları
Bazı ham maddelerin işlenmesi sırasında büyük oranda suya ihtiyaç duyulduğu için su kaynaklarının yakınına kurulur.
Örnek:
Kağıt fabrikaları
Demir – çelik fabrikaları (Bir ton çelik üretimi için 200.000 litre su kullanımı gerekmektedir.)
Nükleer santraller
Tarımsal üretimde birim alandan verimi artırmak için sulama olanaklarının geliştirilmesi büyük önem taşır.
Üretim, Dağıtım Ve Tüketimi Etkileyen Beşeri FaktörlerÜretim, dağıtım ve tüketim üzerinde etkili olan faktörlerden biri de beşeri faktörlerdir.
Beşeri faktörler doğal faktörler ile sıkı bir ilişki içindedir.
Bölgeler arasında farklı ekonomik faaliyetlerin yapılması üretim, dağıtım ve tüketimin gelişmesini sağlamıştır.
Üretim, Dağıtım Ve Tüketim Sektörlerinin Etkileşimi
Yeryüzünde birbirinden farklı ekonomik faaliyetlerinin sürdürülmesi bölgeler arasında üretim, dağıtım ve tüketim bakımından ticaretin gelişmesini sağlamıştır.
Tüketimin Üretimi Etkilemesi
Tarım ve hayvan ürünlerine olan tüketim talebi herhangi bir sebeple azalırsa üretim de azalır.
Hatta üretim durma noktasına bile gelebilir veya yön değiştirebilir.
Örnek:
Kuş gribinin ortaya çıkmasıyla beyaz et tüketimi azaldığı için, beyaz et üretimi azalmış hatta durma noktasına gelmiştir.
Deli dana hastalığının ortaya çıkmasıyla kırmızı et tüketimi azaldığından kırmızı et üretimi azalmıştır
Tüketimin Fazla Olmasının Etkisi
Ekmeğin halkın temel besin kaynağı olması ve tüketim alanının geniş olması nedeniyle buğday dünya çapında çok üretilen bir ürün haline gelmiştir.
Kahveye olan talebin artması nedeniyle kahve ana vatanı (Etiyopya) dışında olan, Brezilya, Yemen, Meksika,
Hindistan, Kolombiya, Ekvator ve Orta Amerika ülkelerinde yetiştirilmesini sağlamıştır.
Üretim, Dağıtım ve Tüketimin Yeni Sektörleri Ortaya Çıkarmasına Etkisi
Deniz ürünleri çabuk bozulduğundan başlangıçta sadece yakın pazarlara ulaştırılmıştır.
Teknoloji ile birlikte balık işleme, ambalaj, soğutucu taşımacılık vb. sanayi kolları gelişmiştir.
Buna bağlı olarak deniz ürünleri uzak pazarlara ulaşmış, deniz ürünlerinin üretimi artmıştır.
Danimarka, Norveç, Japonya gibi balıkçılıkta ileri ülkelerin balıkçı gemileri aylarca denizde kalabilmekte ve tutulan balıkları soğutucularda muhafaza edecek şoklayıcıları bulunmaktadır.
Hatta bazılarında balık gemilerde hemen işlenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder